Ils                                       Them

David MoreauXavier Palud                                  O. Bonamy & M. Cohen     Frankrijk / Roemenië         2006                               Thriller  

 


'Inspiré de faits réels', gebaseerd op waargebeurde feiten. De film ligt al een tijdje onder vuur door dat zinnetje, volgens velen is het pure onzin. Uiteraard is 'Ils' geen gedetailleerde verfilming van de gebeurtenissen zoals die ooit plaatsvonden, en tuurlijk is dit vooral een trucje om extra spanning te creëren, maar er staat niet voor niets 'gebaseerd'. Er zal wel iets van aan geweest zijn, wat precies laat ik in het midden. Dat de makers dat ook doen, is natuurlijk een tactische zet.


De film begint al direct met een spannende openingsscène waarin een ruziënde dochter en moeder na een auto-ongeluk op mysterieuze wijze vermoord worden. In het midden van de nacht, gestrand naast een donker bos, nemen enge geluidjes het roer over om je al een angstaanjagend voorsmaakje te geven van de film. Weliswaar niet op de meest originele manier, maar dat is de rest van de film ook niet en toch is hij 77 minuten lang bloedstollend.Dan begint het verhaal pas écht. We volgen Lucas en Clementine die een niet al te bijzonder leventje leiden in een villa van jewelste - en dat voor slechts twee personen - op een vrij afgelegen gebied. Op een zonnige namiddag heel erg leuk en fris, maar 's nachts is dat andere koek. Zeker wanneer je uitgerekend op dat moment getelefoneerd wordt en er aan de andere kant van de lijn niet meer is dan wat gekraak.


'In the middle of the night we hear things, we see things, we imagine things that aren't always there. But tonight, you're imagination isn't playing tricks', aldus de stem van de Amerikaanse trailer. Clementine heeft dit goed begrepen en besluit haar man op te roepen. Een paar minuten later, wanneer Lucas eindelijk zijn bed uitgeraakt is, dwalen ze door de eindeloze gangen van hun 'kasteel' en worden ze geconfronteerd met enkele ongewenste, maar vooral ook angstaanjagende bezoekers, waarvan het motief onduidelijk is. Toegegeven is 'Ils' niet de meest originele film, de regisseur gebruikt dan ook heel wat standaard spanningselementen en de film ontsnapt ook niet geheel aan clichés. Gelukkig zie je dat nogal snel door de vingers als je midden in de film zit. Zenuwslopende elementen nemen de bovenhand, en clichés verdwijnen volledig op de achtergrond. Op dat moment wordt er vooral gefocust op een grimmige setting in combinatie met een erg donkere sfeer. Eerst bevinden we ons ten huize Lucas en Clementine, later in een nabijgelegen bos en om het helemaal af te sluiten gaan we naar een ondergronds netwerk van smalle tunnels en halfdefecte lampjes. Ook dit ultraspannende stuk was een onderdeel van nagelbijtende cinema die je gegarandeerd op het puntje van je stoel laat zitten. 


4,0*/5,0*